wszystkie artykuły

Nowa matryca stawek VAT od 1 lipca 2020r.

Obniżeniem stawek VAT objęte zostały następujące grupy:

  • owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy (pistacjowe, migdały, kokosowe) - z 8% na 5%,
  • pieczywo i ciastka - wszelkiego rodzaju 5% (wcześniej - 5%, 8% i 23%), 
  • zupy, buliony, żywność homogenizowana, w tym dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego - z 8% na 5%, 
  • musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek) - z 23% na 8%, 
  • produkty dla niemowląt i dzieci np. smoczki, pieluszki oraz foteliki samochodowe - z 8% na 5%,  

Podwyższeniem stawek VAT objęto poniższe grupy:

  • drewno opałowe z 8% do 23%,
  • lód do celów spożywczych z 8% do 23%,
  • skorupiaki, mięczaki, bezkręgowce (np. małże, ośmiornice, homary, ślimaki, ostrygi) z 5%, z 8% na 23%.